Hvad er 6-dagesløb

6-dagesløb er en elite cykelbegivenhed, der foregår i en unik, festlig atmosfære. Underholdning og sport på højt niveau går hånd i hånd ved et 6-dagesløb.

Der køres naturligvis over seks dage og rytterne kører i par. Hver aften afvikles forskellige discipliner, der alle tæller til et samlet klassement. I de indlagte jagter er det muligt at vinde omgange, hvilket går forud for alt i den samlede stilling. Desuden tildeles der point i de enkelte discipliner. 100 point giver en bonusomgang. Efter de seks dage kåres et vindende par.

Parløb

Parløb er hovedelementet i 6-dagesløbet. Det er det, der køres i løbsprogrammets jagter, som er de afgørende i et 6-dagesløb. I et parløb skiftes de to ryttere i parret til at være aktive. Skiftet foretage ved at den ene rytter slynger den anden frem. Et parløb er fuldt med taktik og køres oftest i meget høj fart. Der kan erobreres omgange, der tæller i det samlede 6-dagesklassement og der kan scores point i evt. indlagte spurter. De par der står lige på omgange i jagten, spurter om sejren.

Udskilningsløb

Modsat alle andre banediscipliner er det i udskilningsløbet bagerst i feltet, at tingene foregår. I udskilningsløbet bliver sidste rytter over målstregen ved hver anden omgang udskilt fra løbet. Til sidst er der kun to ryttere tilbage, der skal spurte om sejren. Disciplinen kan både køres med en rytter fra hver par, men også med skifte undervejs.

Derny Race

I Derny kører en rytter fra hver par bag en Derny motorcykel. Rytteren får pace fra motorcyklen, så der kan køres i ekstremt høj fart. Typisk aftales der en kommunikation mellem rytteren og Derny-piloten, så farten kan justeres undervejs. Oftest er der også aftalt en taktik inden start. Disciplinen kan køres med afløsning i parrene undervejs.

Tidskørsel

Ved 6-dagesløbet køres der hver dag omgang på tid med flyvende start. Denne tidskørsel er altid blandt publikums absolutte favoritter. I omgang på tid er det en rytter fra parret der kører de 250 meter, mens makkeren trækker ham op i høj fart. Kig op på storskærmen og se om banerekorden bliver slået i dag ! Banerekorden er 12.449 sekunder, der svare til 72,29 kilometer i timen